Problemer med ukendte RAW-formater samt videoredigeringsprogrammet Pinnacle Studio 15, 16 eller 19

Nyere kameraer har af og til et nyt RAW-billedformat. Det gælder f.eks. Canon, der har frigivet kameraer med RAW-formatet CR3. Windows 10 version 1903 og 1909 er desværre ikke i stand til at vise dette filformat som miniaturer i Windows Stifinder eller åbne det i Billeder-appen. Men der findes et program, der kan afhjælpe problemet på en tilfredsstillende måde:

 • Adobe DNG Converter kan konvertere RAW-filer til et universelt RAW-format, DNG, som Windows og ældre Adobe-programmer kan håndtere. 

Læs mere lidt længere nede i teksten.

Klubbens medlemmer er desuden stødt på problemer ved installation af tre udgaver af det dansksprogede videoredigeringsprogram Pinnacle Studio. Der er tale om:

 • Pinnacle Studio HD 15: Problem med at få aktiveret MPEG-4-codecen i programmet.
 • Pinnacle Studio 16: Problem med at få programmet installeret under Windows 8.1.
 • Pinnacle Studio 19: Problem med manglende forhåndsvisning.

Længere nede i tekst er beskrevet løsninger på problemerne. 

Få vist fotos i RAW-formater, som Windows ikke kan vise

Sådan præsenterer Adobe DNG Converter sig. Her kan du konvertere en hel mappe ad gangen med RAW-filer til det generelle Adobe DNG-format.

Hvis du er den heldige ejer af et netop udkommet spejlrefleks- eller andet kamera med et helt nyt RAW-format (rå billedfiler), kan du opleve den uheldige situation, at Windows 10 ikke kan vise hverken thumbnails (miniaturer) af eller åbne kameraets RAW-filer. Det er f.eks. tilfældet i året 2019/2020 med nye Canon-kameraer med det nye CR3-filformat. Hverken Windows 10 version 1903 eller 1909 understøtter dette format.

Der findes en workaround-løsning på dette problem, som vil komme som en velsignelse for ejere af ikke kun Canon-kameraer og andre nye modeller af andre fabrikater, men også for brugere af ældre udgaver af Adobes fotobehandlingsprogrammer såsom Photoshop CS, Photoshop Elements fra version 3 og alle udgaver af Lightroom – og endda for brugere af andre ældre fotoredigeringsprogrammer.

Adobe HAR således tænkt på ovennævnte situation og har en løsning til dig. Adobe har siden introduktionen af filformatet i 2004 stillet programmet Adobe DNG Converter (Adobe Digital Negative Converter) gratis til rådighed for brugerne af deres programmer.

Programmet, der kan håndtere de nyeste RAW-formater, kan hurtigt konvertere en mappe med dine RAW-fotos til det universelle RAW-format DNG (Digital NeGative image format), som Windows derefter håndterer ganske udmærket, således at du kan benytte Windows’ billedbehandlingsfaciliteter med det og dermed dine dyrebare RAW-filer – og det virker også sammen med dit gamle Adobe fotoredigeringsprogram.

DNG er egentligt et generelt arkivformat, som Adobe tilbyder dig at gemme billedfiler i. Hundredvis af programudviklere, såsom Apple og Google, har udviklet understøttelse af DNG. Og velansete kameraproducenter som Leica, Casio, Ricoh, Samsung og Pentax har introduceret kameraer, som direkte understøtter DNG.

Programmet Adobe DNG Converter udmærker også sig ved også at være på dansk – og det findes til både Windows og Mac. Du kan downloade det fra Adobe’s hjemmeside her.

Tak til klubmedlem Carl Stampe Jochimsen for at teste programmet med Canon’s CR3-billedformat.

Problem med at aktivere MPEG-4-codecen i Pinnacle Studio HD 15

Selvom Pinnacle Studio HD 15 har en del år på bagen og oprindeligt blev udviklet til at køre under Windows 7, er der stadig en del, der benytter denne udgave af videoredigeringsprogrammet - også i Windows 10. Programmet har en anden brugergrænseflade end efterfølgerne fra version 16 og opefter. 

For et par år siden oplevede man, at det ikke længere var muligt at aktivere funktionalitet vedrørende MPEG-4-video. Man kunne således ikke trække videoklip i MPEG-4-formatet til tidslinjen, og man kunne heller ikke rendere den færdige film i MPEG-4-format.

Dette skyldes, at programmet beder brugeren om at aktivere denne udvidelse ved at hente en aktiveringskode på Pinnacle's hjemmeside. Imidlertid findes den webside, hvorfra koden skal hentes, ikke mere under den webadresse, programmet forventer:

http://unlock.pinnaclesys.com/RegenerateKey.aspx 

Websiden er i stedet blevet flyttet til:

http://unlock2.pinnaclesys.com/RegenerateKey.aspx

med det resultat, at Pinnacle Studio HD 15 ikke længere kan finde den.

Læs herunder om processen med at aktivere MPEG-4-funktionaliteten alligevel. 


Følg disse trin:

Start Pinnacle Studio HD 15 op.

1. Klik på Hjælp-menuen. Her skal vi bruge tre menupunkter i de følgende trin - dem i de røde firkanter

2. Klik først på menupunktet Produktregistrering


Så vises ovenstående dialogboks.

3. Skriv serienummeret ned (fra den røde firkant).

4. Skriv også Fornavn, Efternavn og E-mailadresse ned.

5. Luk dialogboksen, og klik endnu engang på Hjælp-menuen.

6. Klik på menupunktet Mit pas.


Nu vises ovenstående dialogboks med pasnummeret i den røde firkant (det er et særligt pasnummer for programmet). Hvis du allerede har aktiveret MPEG-4-encoding/decoding, står aktiveringsnøglen her. 

7. Skriv pasnummeret ned og luk dialogboksen.

8. Åbn nu en webbrowser (Internet Explorer, Google Chrome eller Firefox - ikke Microsoft Edge!).

9. I adressefeltet indtastes webadressen: http://unlock2.pinnaclesys.com/RegenerateKey.aspxAfslut med tryk på retur-tasten (Enter). 


Herover vises websiden, hvor registreringsnøglen kan fås. Der står godt nok, at nøglen købes, men den ER gratis.

10. Men først skal de oplysninger, du har noteret i de tidligere punkter, indtastes. Husk også at vælge Denmark som land. 

11. Når du har gjort det, klikkes på den blå knap Submit for at sende oplysningerne. Der sendes også en e-mail med aktiveringsnøglen.

Herefter vises nedenstående billede i browseren. 


I den røde firkant vises aktiveringsnøglen til MPEG-4-encoding/decoding. 

12. Du kan nu enten markere nøglen og lægge den over i Udklipsholderen eller skrive den ned.

13. Vend nu tilbage til Pinnacle Studio HD 15

14. Klik på Hjælp-menuen.

15. Klik på menupunktet Indtast aktiveringsnøgler

16. Indtast derefter aktiveringsnøglen fra websiden i dialogboksen, som også vises herunder. Du kan også indsætte koden fra Udklipsholderen


17. Indtast aktiveringsnøglen i den røde firkant i dialogboksen.

18. Klik OK

Voila! Så er MPEG-4 aktiveret i Pinnacle Studio HD 15.

God fornøjelse!

Problem med installation af Pinnacle Studio 16 under Windows 8.1

Der har for flere af klubbens medlemmer vist sig problemer med installation af Pinnacle Studio version 16. Efter installation og ved dobbelt-klik på ikonet for Pinnacle Studio 16, dukkede der en dialogboks op i Windows, som sagde, at der var kompatibilitetsproblemer med Windows 8.1. Dette medførte, at programmet slet ikke kunne starte. Programmet er ellers udviklet til Windows 7 og 8, men har åbenbart store problemer med at fungere under Windows 8.1. Man kan også få beskeden, at programmet er installeret under en tidligere udgave af Windows, og derfor skal geninstalleres under den nye. Men det hjælper ikke.

På hjemmesiden for Pinnacle Studio, www.pinnaclesys.com under Support --> Downloads, kan du finde en såkaldt patch, du kan downloade, og som angiveligt skulle løse problemet. Det gør den også for nogle. Men et klubmedlem havde store vanskeligheder – programmet havde kørt tidligere under Windows 8.1, men ville efter en afinstallering og geninstallering ikke mere køre – med ovennævnte kompatibilitetsproblemer. Klubmedlemmet har fundet en løsning på problemet på Microsofts hjemmeside. Den er testet og klarede hans problem.

Af hensyn til andre, der måtte komme til at stå i en lignende situation, beskrives herunder fremgangsmåden, som Microsoft oplyser som løsningen på problemet. Løsningen er oversat til dansk. Det skal oplyses, at den er noget teknisk og involverer at skulle foretage ændringer i registreringsdatabasen i Windows. Har du ikke selv mod på dette, så bed en erfaren person hjælpe dig med det.

Løsningen

Først anbefales, at du fuldstændigt afinstallerer hele Pinnacle Studio 16 sammen med bonuspakker i Kontrolpanelet under Programmer og funktioner. Genstart derefter din pc og udfør en frisk installation af Pinnacle Studio 16. Dette vil fjerne alle tidligere patches og ændringer, du har foretaget.

ÅBN IKKE PROGRAMMET efter installationen og gennemfør følgende trin:

Flyt musemarkøren til øverste, højre hjørne i Windows 8.1.

 1. Klik på Søg og tast ordet Kør og tryk på Enter-tasten.
 2. I nederste, venstre hjørne dukker et vindue op. Indtast regedit i inputfeltet og tryk på Enter-tasten. Dette starter programmet Registreringseditor op. Her kan du foretage ændringer dybt inde i Windows og de installerede programmer. Dette skal du nu gøre for Pinnacle Studio 16.
 3. Brugerkontokontrol: Du bliver bedt om at tillade Registreringseditoren at køre. Klik Ja til dette.
 4. Der dukker et vindue op for programmet. I venstre panel er vist nogle hovednøgler og i højre panel vises værdier for nøgler (dette ses senere).
 5. Klik på den lille hvide pil ud for HKEY_LOCAL_MACHINE. Så vises undernøgler.
 6. Klik på den lille hvide pil ud for Software. Derved vises yderligere undernøgler.
 7. Rul ned i venstre panel, indtil du finder undernøglen WOW6432node. Klik på den lille hvide pil ud for den. Der vises flere undernøgler.
 8. Find nøglen Avid og klik på den hvide pil ud for den. Der vises flere undernøgler.
 9. Klik på undernøglen Studio 2.
 10. Nu vises i panelet til højre nogle nøgleemner. Hvis nøglen VersionNT ikke er vist i listen, så højre-klik i panelet og vælg Ny --> Strengværdi i menuen. Indtast ordet VersionNT og tryk på Enter-tasten – det er navnet på den nye nøgle, der redder Pinnacle Studio 16 på din pc.
 11. Højre-klik nu på VersionNT og vælg Redigér… i menuen.
 12. Under Værdidata indtastes 602 – tryk derefter på Enter-tasten. Så er den nye nøgle indført.
 13. Det er det hele!
 14. Luk nu Registreringseditoren ved at vælge Filer --> Afslut.
 15. Genstart din pc.
 16. Download og installér nu PinnacleStudio16_1_0_Patch fra www.pinnaclesys.com --> Support --> Downloads.
 17. Nu skulle Pinnacle Studio 16 kunne startes.

God fornøjelse med videoredigering!

Problem med forhåndsvisning i Pinnacle Studio 19


Hvis du benytter det dansksprogede videoredigeringsprogram Pinnacle Studio 19, har du måske oplevet, at du ikke kan få forhåndsvist dine videoklip under redigering. Flere personer har henvendt sig til formanden med dette problem. 

Der er fire mulige løsninger på dette.

1. Benyt Nulstil-valgmuligheden i Pinnacle Studios Kontrolpanel, luk programmet, og start det igen.

Eller:

 • Luk Pinnacle Studio 19. Tryk Windows + R -tastkombinationen for at få Kør-kommandoboksen. 
 • I tekstfeltet indtastes %localappdata% og derefter på Enter-tasten.
 • Omdøb Pinnacle-mappen til Pinnacle.old og Pinnacle Studio19-mappen til Pinnacle Studio 19.old.
 • Start Pinnacle Studio 19 igen.

Dette klarer en del problemer. 

Hvis det ikke virker, prøv følgende:

2. Download og installér Microsoft DirectX End-User Runtimes (juni 2010):
 
 
 • Kør directx_Jun2010_redist.exe og træk indholdet ud i en mappe på Skrivebordet. Åbn mappen og kør DXSETUP.exe for at installere DirectX.
 • Når det er installeret, genstart PC'en.
3. Brugere med Intels Skylake-mikroprocessorer kan installere den seneste Intel grafikdriver:
 
 
4. Hvis ingen af ovenstående trin afhjælper problemet, så erstat nogle filer som beskrevet i trinene herunder:
 
Luk Pinnacle Studio 19
 
Sikkerhedskopi: Mange filer vil blive erstattet, så det anbefales at foretage en sikkerhedskopi af disse mapper før indholdet overskrives med nye filer.
 • Åbn C:\Program Files\Pinnacle\Studio 19\ og foretag sikkerhedskopier af mapperne:
 • \Programs
 • \Plugins
Download de nye filer:
 
 
Pak dem ud, og kopier dem til \Plugins og \Programs i deres respektive mapper. 
 
Åbn Pinnacle Studio 19 igen.