FaceApp - ansigtstransformering - til iPhone og Android


FaceApp: Billeder fra Apples App Store.


Med den udbredte brug af smartphones med efterhånden ganske gode kameraer og billedbehandling er der udviklet en række apps, som kan ændre et foto på forskellig vis - ofte på en sjov måde.

En sådan app er FaceApp - AI Face Editor, som Wireless Lab fra Skt. Petersborg, Rusland, står bog, og som ved brug af kunstig intelligens (AI) i form af neurale netværk kan transformere et ansigt på forskellig vis. Den kan f.eks. vise en person, som denne kan have set ud som ung og som gammel, smilende eller ej, med og uden skæg, briller, anden hårfarve og frisure, sur eller glad – og den gør det forbløffende godt. Man kan benytte egne portrætfotos, der ligger i fotomappen på telefonen, fotos af kendte personer fundet på nettet eller endog billeder fra sin Facebook-profil.

Især funktionen, hvor man kan se, hvordan appen mener, man kommer til at se ud som ældre, er populær – om ikke andet fordi man lettet kan kassere det og vende tilbage billedet af den, man er i dag.

Læs anmeldelser (engelsk):

Digital Trends"Træt af alle de trutmundede selfies? Erstat dem med et tandpastasmil med blot et enkelt tryk."

Recode: "At skifte fra et køn til et andet er en lang og tidskrævende proces. Men at ændre køn realistisk på et foto kræver nu kun et fingerknips."

Mashable: "Til forskel fra de filtre, vi kender fra Snapchat, morfer FaceApp i stedet ansigter ved at kombinere ansigtstræk, så den kan ændre en lukket mund til et tandsmil." 

Download FaceApp fra Apples App Store.

Download FaceApp fra Androids Play Butik.

Eksempler på ansigtstransformationer med FaceApp

Et billede fundet af appen af Donald Trump fra hans pavebesøg, som er manipuleret med FaceApp. Billedet øverst til venstre er originalen. De andre billeder er manipulerede: med skæg, som ung, som gammel og smilende, smilende og sur.

Privatlivsbekymringer ved FaceApp

Ikonet for FaceApp i Pro-udgaven.

I juli 2019 var appen, der findes til både iPhone og Android, i vælten.

Demokraternes mindretalsleder i Senatet, Chuck Schumer, er bekymret for, om det russiske firma indsamler data om de millioner af amerikanske brugere af appen.

"Faceapp kan udgøre en national sikkerhedstrussel og sætte privatlivet i fare for flere millioner amerikanere," lyder det i brevet.

Schumer skriver videre, at det vil være "dybt forstyrrende, hvis personlig information blev givet videre til en fjendtlig fremmet magt, der aktivt er i cyberkrig mod USA."

Demokraterne i USA fraråder nu deres politiske repræsentanter at benytte appen - især op til 2020-præsidentvalget. 

Chuck Schumer opfordrer det amerikanske forbundspoliti, FBI, til at undersøge firmaet bag appen. 

Grunden til dette skulle angiveligt være, at appen beder om adgang til fotomappen på telefonen og sender de billeder, der underlægges sjov billedbehandling, til en server for at blive behandlet. Senatoren var bange for, at masseindsamling af portrætfotos kan misbruges.

I appen giver man følgende tilladelser til firmaet:

"Du giver som bruger af FaceApp os ret til at bruge dine billeder, dit navn, dit brugernavn og deslige til ethvert formål, inklusive reklamer.

FaceApp, Inc får evigt varende uigenkaldelig, ikke-eksklusiv, royaltyfri, verdensomspændende licens til at bruge, gengive, ændre, tilpasse, offentliggøre, oversætte, oprette afledte værker fra, distribuere og vise dit indhold."

Kilde: https://faceapp.com/privacy 

Det er muligt, at de er nødt til at have de tilladelser for at kunne udvikle deres kunstige intelligens. Der vil være lagret (billed)materiale i systemet for at kunne lave gode, afledte værker, som du kan se på ovenstående fotos af Donald Trump. Desuden indgår de i et netværk af firmaer, som deler kan komme til at dele dine oplysninger med. 

Har man en smartphone med ansigtsgenkendelse, giver man også FaceApp ret til at bruge denne. Det kan udnyttes på samme måde som deling af et kodeord. Ansigtsgenkendelse benyttes i stigende grad i stedet for kodeord til eksempelvis at åbne iPhones.

Ifølge IT-sikkerhedseksperten Peter Kruse kan du skifte adgangekode og CPR-nr., men du kan ikke skifte dit ansigt, din stemme eller dit fingeraftryk. Så hvis disse oplysninger falder i de forkerte hænder, er der grund til bekymring.

Firmaet bag har bedyret, at de skam benytter servere i Vesten (Amazon Web Services - AWS) - ikke i Rusland - og at de ikke har nogen anden bagtanke end at tjene penge på deres app og tjeneste. Desuden sletter de de uploadede billeder efter 48 timer. Appen kan enten benyttes gratis i tre dage og ellers på abonnementsbasis.

Du kan læse om balladen omkring FaceApp på danske nyhedssider:

DR: Populær app er kommet i fokus hos amerikanske myndigheder.

DR: QUIZ Vi har kørt russerne gennem Faceapp - kan du genkende dem?

Politiken (kræver abonnement): Faceapp udstiller hvor meget data, vi forærer væk til hverdag

TV2: App gør folk ældre og storhitter i Danmark - nu skal FBI undersøge firmaet bag

Berlingske: Ekspert om kæmpehit på Facebook: »Personligt ville jeg ikke videregive et foto af mig selv«

Flere faciliteter i FaceApp

Selve appen er gratis at downloade, men du kan kun benytte den i tre dage. Derefter skal der betales abonnement. Abonnementet købes inde i appen. Den findes på en række sprog, blot ikke dansk.

Der er også enkle muligheder for at justere lyset, ændre farvetemperaturen samt beskære billedet. Man kan ændre baggrunden for portrættet med et fra appen eller et af sine egne fotos. Man kan endda tilføje bokeh-effekt til baggrunden.

Som kvinde kan du lægge makeup, vælge læber og mund, og som mand se mere mandig ud. Der er endda mulighed for at skifte køn. Endelig er der flere muligheder for at lave en collage: som ung, nu og gammel; og to portrætter vendt mod hinanden på det samme foto og flere andre.