Fjernstyring af kamera

Man har i mange år kunnet styre sit kamera med fjernstyring – både via kabel og trådløst. Man har kunnet fjernudløse kameraet via en fjernkontrolenhed og endda også kunnet forsinke billedoptagelsen. Det er nyttigt ved landskabsfotografi med lang eksponeringstid, men også hvis man selv gerne vil med på et gruppefoto. Fjernstyring på denne måde er en billig og moden teknologi.

Flere og flere moderne kameraer kommer med Wi-Fi og Bluetooth, så du kan tilslutte og styre dem fra din smartphone eller tablet. Du tilslutter i almindelighed din smartphone til et trådløst netværk skabt af dit kamera og benytter så enten Canons Camera Connect-app (iOS, Android) eller Nikons Wireless Mobile Utility (iOS, Android).

Fjernstyring af kameraet via en smartphone

(Se i denne 15 minutter lange engelsksprogede demonstration, hvordan en smartphone kan benyttes sammen med dit Canon-kamera.)

Det bedste ved denne fremgangsmåde er, at det er gratis. Hvis dit kamera har Wi-Fi, og du har en smartphone, er du klar. Den anden betydelige fordel er, at du kan få at se, hvad kameraet kigger på med din telefon. Hvis du virkeligt ikke kan være tæt på dit kamera, får du i det mindste billedet at se, før du skyder. Det er også praktisk hurtigt at kunne overføre fotos til din telefon, så du kan redigere og dele dem uden at behøve en computer.

Hvis du kamera er trådløst, så leg med at styre det fra din smartphone. Hvis det opfylder dine behov, så brug det. Hvis ikke, så følg med herunder.

Fjernstyring af kameraet via en pc

(Se ovenstående video (engelsk, 14 minutter) for at se, hvordan et Canon-kamera kan styres med softwaren Canon EOS Utility fra en pc - med kabel eller trådløst.)

Studiefotografer og andre professionelle fotografer tilslutter regelmæssigt deres kamera til deres pc. Hovedgrundene er, at så kan de – eller deres klienter – se, hvad der skal optages på en meget større skærm, og at billederne automatisk bliver gemt, men det er også en måde at fjernstyre et kamera.

Den mest indlysende ulempe ved denne løsning er, at den involverer brug af din computer, så det er ikke en storartet rejseløsning. Den kan i stedet bedst udnyttes, hvis du ønsker at optage timelapse i din lejlighed, så behøver du en måde at fjernstyre dit kamera, eller hvis du har en superspecifik grund som f.eks. stjernefotografering.

Billedredigeringsprogrammet Adobe Lightroom understøtter denne form for optagelse sammen med både Canon- og Nikon-kameraer, men hvis du skal benytte timelapse-styring, er det bedre med programmet Canon EOS Utility til Canon-kameraer (tilgængelig til både Windows og Mac). Har du Nikon, er dine bedste valg digiCamControl, hvis du har en Windows-pc, og Sofortbild, hvis du har en Mac. De er begge gratis. Du behøver blot et USB-kabel, som forbindes til dit kamera.

Den seriøse løsning: CamRanger

(Se den 5½ minutter lange engelsksprogede video om CamRanger.)

Den bedste – og langt den dyreste – måde at fjernstyre dit kamera trådløst er CamRanger.

CamRanger er en boks til 3.000 kr. inkl. moms, som tilsluttes dit kamera. Den skaber et trådløst netværk, så du kan tilslutte din smartphone eller pc og så benytte en bestemt app til at styre dit kamera. Forskellen mellem denne og Canon eller Nikons løsninger, er, at CamRanger har utroligt mange faciliteter.

Med CamRanger får du trådløst her-og-nu billede, fuldstændig eksponeringskontrol, filmoptagelse med fokuskontrol, makro- og fokus-stacking, timelapse- og HDR-understøttelse, mulighed for at overføre fotos til din telefon eller pc og meget mere. Mens du stadig har alle ulemperne og klodsetheden ved at styre dit kamera fra en smartphone, tilføjer CamRanger i det mindste tilstrækkeligt med ekstra faciliteter til, at den i særlige situationer bestemt er det værd.

Canon Camera Connect


Download Canon Camera Connect i Apples App Store.

Download Canon Camera Connect i Androids Play Butik.

Nikon Wireless Mobile Utility


Download Nikon Wireless Mobile Utility i Apples App Store

Download Nikon Wireless Mobile Utility i Androids Play Butik.

Software til fjernstyring af kameraet via en pc


(Billedet herover: skærmbillede fra pc-softwaren digiCamControl til Nikon.)

Du kan downloade de gratis programmer til Windows og Mac nævnt ovenfor her:

Canon EOS Utility til Windows her.

digiCamControl til Windows til Nikon-kameraer kan hentes her.

Det tyskudviklede Sofortbild til Mac kan hentes fra App Store til Mac her

 

Køb CamRanger her:

www.hofmann.dk/shop/camranger-213p.html  

www.goecker.dk/webshop/camranger-wireless-control-for-canon-nikon-camranger.aspx