Benyt en model release-kontrakt, hvis du skal offentliggøre fotos eller videomateriale af personer. Læs her, hvordan du gør.

Samtykkeerklæringer ved offentliggørelse af portrætfotos og videooptagelser - også kaldet model release-kontrakter

Som fotograf i en foto- eller videoklub vil det af og til være nødvendigt at benytte fotos, hvor personer optræder. Det kan være til fotoudstillinger, til klubbens eller en anden hjemmeside, på sociale medier, i trykte og elektroniske medier, i nyhedsbreve eller i trykte materialer, der benyttes i klubben selv eller når ud til en bredere kreds. 

I maj 2018 trådte EU's nye persondataforordning, GDPR (databeskyttelsesloven), som Danmark også har tiltrådt, i kraft. Forordningen beskriver, hvordan data om personer må registreres, herunder fotos. Hvordan den skal fortolkes, er stadig noget, der arbejdes på i stadig finere detaljer og på flere og flere områder. Loven har gjort virksomheder usikre på, hvordan data skal registreres og sikres korrekt. Den gælder også for foto- og videoklubber og dens medlemmer. 

Som udgangspunkt kræves ved optagelse af fotos og videoklip af personer, som offentliggøres, en samtykkeerklæring fra personen eller i tilfælde af mindreårige dennes værge. En sådan erklæring er traditionelt blevet kaldt en model release-kontrakt. Heri beskrives, hvordan fotos af personen kan blive brugt og eventuelt betalt for. 

Af hensyn til klubbens medlemmer kan her downloades to forskellige udgaver af en sådan kontrakt på dansk, der kræver personens underskrift. Der er tale om Word-dokumenter, som skal tilpasses den enkelte fotograf og brugssituation. En ting er, hvordan fotos kan bruges i en professionel og kommerciel sammenhæng - en anden er, hvordan de kan benyttes i en ikke-kommerciel sammenhæng.

Længere nede på siden er der engelsksprogede model release-kontrakter til en række forskellige situationer og til brug ved optagelser i udlandet.  

Benyt derfor disse kontrakter, af hvilke nogle er i Microsoft Word-format, med dine egne ændringer. Skriv dem ud på en printer og forsøg at få personens tilladelse til en specifik brug. Personen skal også have et eksemplar af kontrakten. 

Men før du går i gang med at fotografere portrætter på gaden, ved konferencer, i klasseværelser eller andre situationsbestemte fotos, bør du læse det udførlige dokument om, hvad du må ifølge Datatilsynets fortolkning af persondataforordningen. 

Du kan på denne webside finde oplysninger om disse ting:

 1. Regler vedrørende fotos med personer ifølge persondataforordningen.
 2. En dansksproget samtykkeerklæring til fotograferede personer.
 3. En dansksproget kombineret samtykkeerklæring for personer og ejendom.
 4. En række engelsksprogede samtykkeerklæringer tilpasset forskellig brug - hovedsageligt til brug i udlandet eller ved upload til onlinebilledtjenester.
 5. Noget om samtykkeerklæring ved fotografering af privat ejendom.
 6. En samtykkeerklæring på engelsk vedrørende fotografering af privat ejendom.
 7. Beskrivelse af et par smartphone-apps, der tilbyder udfyldning, lagring og fremsendelse af samtykkeerklæringer - på engelsk.
 8. Og endelig lidt vejledning om indsendelse af fotos til kommercielle onlinebilledtjenester, der kræver samtykkeerklæringer fra afbildede personer og ejere af ejendom.   

Persondataforordningen om fotos med personer

Download og læs om reglerne for brug af fotos med personer ifølge persondataforordningen fra 2018. Den er på 12 sider inklusiv en samtykkeerklæring på 1 side.

Samtykkeerklæring - release form 1

En udformning af en samtykkeerklæring fra ovenstående dokument - også kaldet en model release-kontrakt - i Word-format til fotografer. Tilpas den selv til dit formål og print den.

Samtykkeerklæring - release form 2

En anden kommerciel samtykkeerklæring - model release-kontrakt - i Word-format til fotografer. Tilpas den til dit eget formål.

Samtykkeerklæringer ved fotografering i udlandet

Hvis du fotograferer eller filmer personer, begivenheder eller tager situationsbestemte billeder i udlandet, kan du benytte nedenstående model release-kontrakter, der passer til en række forskellige situationer. De er alle forfattet på engelsk. Flere af dem er til professionel og kommerciel brug, hvor der aftales betaling på forhånd. Det er PDF-dokumenter, der kan printes og udfyldes i hånden. 

Model Release - Simple

Denne model release-kontrakt er enkel og hovedsageligt til fotografering af mange mennesker over et kort tidsrum. Den er perfekt til gadefotografering.

Model Release - Full

En komplet model release-kontrakt kræves til mode- eller livsstilsfotografering, hvor billederne benyttes nationalt eller internationalt.

Model Release for a Minor Child

Denne model release-kontrakt er specifikt stilet til personer under 18 år - mindreårige. En værge eller forælder skal være til stede for, at kontrakten kan afsluttes.

Portrait Photography Contract

Denne skabelon er perfekt til portrætfotografering ved forlovelsesfester, fotografering i et atelier og udelukkende relateret til personen. Portrætter af ansatte til firmabrug er et godt eksempel.

Wedding Photography Contract

Denne bryllupsfotograferingsskabelon er til den magiske dag. Der er mange ting, der skal tages hensyn til. Derfor denne særlige kontrakt.

Photography Session Contract Template

Benyt denne skabelon til enhver fotograferingssession, til atelier- eller udendørsbrug. Den kan være til optagelse af fotos af familier, kæledyr eller nyfødte.

Event Photography Contract

Benyt denne kontraktskabelon til andre begivenheder end bryllupper, f.eks. ved lanceringen af et nyt produkt, fotografering ved en kunstreception eller en fest.

Property release-kontrakt

Fotografering af ejendomme og steder kan også kræve en release-kontrakt.


Enhver release-kontrakt ved fotografering er simpelthen en skriftlig kontrakt mellem klienten og fotografen. Kontrakten beskytter begges rettigheder ved skabelsen af kunstneriske, kommercielle eller redaktionelle fotografiske værker.

En property release-kontrakt (ejendomsoffentliggørelseskontrakt) fokuserer udelukkende på ejendommen. Denne kan være en privat grund, såsom en bygning eller en jordlod. De kan også omfatte offentlige steder, som ikke ejes af staten, såsom springvand.

Enhver fotografi-release-kontrakt skal indeholde forskellige betingelser. Nogle omfatter en tidsperiode, licensbetingelser og/eller økonomiske detaljer.

Der er nogle få ting, som property release-kontrakten kræver, for at den er juridisk gyldig. Der skal være navne, adresser, datoer og underskrifter fra begge parter. Dette er oveni de aftalte betingelser.

Hvis du er landskabs-, gade- eller arkitekturfotograf, vil du finde disse nødvendige. De tillader dig at benytte billederne til alle formål, fra magasiner til reklamer.

Bortset fra omgivelser inkluderer de også detaljer og indendørsoptagelser af huse, bygninger, butikker, restauranter osv.

Hvornår er en property release-kontrakt nødvendig?

En property release-kontrakt giver en fotograf eller et reklamebureau retten til at bruge et fotografi optaget på privat grund.

Problemet opstår, når fotografer prøver at optage i det offentlige rum. Problemet er, at der er mange steder, der synes offentlige, men som faktisk er privatejede.

Indkøbscentre, offentlige pladser i byer og gader tillader f.eks. alle at benytte dem som færdselsårer. For i almindelighed at bruge disse områder på sociale medier kræves en tilladelse. Især hvis du vil virke professionel og ønsker at benytte et stativ. Du kan slippe afsted med det skæve snapshot.

At optage billederne er egentligt ikke problemet. Det er, hvad du har til hensigt at gøre med dem, der betyder noget. Virksomheder ønsker ikke, at du fotograferer deres bygninger, deres indre og omgivelserne uden nogen form for kontrol.

Dette skyldes hovedsageligt, at disse firmaer har deres egne fotografer. De bekymrer sig for, om dine fotos genspejler deres ejendom på en positiv måde, eller om du kan have økonomisk gavn af deres design og ejendom.

Der er en hel de berømte bygninger, der kræver property release-kontrakter. I USA gælder det f.eks. Burning Man Festival, Disney World og Space Needle i Seattle, blot for at nævne nogle få. I Danmark gælder det samme for f.eks. den lille havfrue ved Langelinie Kaj i København og Frilandsmuseet i Lyngby.

Billedbureauer

I almindelighed behøver du ikke en property release til redaktionelt eller nyhedsstof. Hvis du planlægger at sælge dine billeder gennem en hjemmeside, der sælger rettigheder til billeder, skal du have tilladelse i form af en release-kontrakt.

Firmaet, hvis ejendom du fotograferer, giver dig ret til at bruge de billeder. Hvis du tjener penge på dine billeder, kan de opkræve penge af dig og kan bestemme, hvilke billeder du må benytte.

Disse kontrakter skal sendes og underskrives sammen med et forslag, før optagelserne finder sted.

De tillader fotografen at benytte billederne og afholder firmaet fra at sagsøge eller stoppe fotografens salg på et senere tidspunkt.

Billeder med modeller eller til redaktionel brug

Hvis du planlægger at benytte et geografisk område til optagelser af modeller eller modetøj, er en property release-kontrakt vigtig.

Fotografen tjener måske ikke penge på billederne, hvis de arbejder for en klient. I dette tilfælde tillader property release-kontrakten fotografen (og dermed firmaet bag mærket) at benytte billederne.

Uden en property release-kontrakt kan der opstå flere problemer.

Først og fremmest tillader magasiner og onlinebilledtjenester dig måske ikke at bruge billedet uden.

For det andet, hvis et firma bliver klar over, at dine billeder deles på sociale medier uden ordentlig dokumentation, udsætter du dig selv for mulige juridiske problemer.

Det kan være gavnligt at have nogle property release-kontrakter med sig, når man er ude at fotografere - blot for tilfældets skyld. Disse dokumenter skal sædvanligvis læses og underskrives forud for fotooptagelser.

Permission for Photography of Property

Dette er en engelsksproget property release-kontrakt lige til at downloade, printe og udfylde.

Smartphone-apps til samtykkeerklæringer

Traditionelt har disse model og property release-kontrakter været papirdokumenter. Men i denne digitale alder er det naturligt, at også disse kontrakter kan være digitale. Derfor findes der nu en række muligheder via smartphones for både standardkontrakter, at skrive eller udfærdige tilføjelser til sådanne kontrakter, underskrive, printe og e-maile dem fra sådanne apparater. 

Det er fagre nye verden. I og med, at der findes såkaldte scanner-apps til smartphones, som kan affotografere et papirdokument (f.eks. en model release-kontraktskabelon), rette det op og endda udfylde felter for til sidst underskrive, printe og e-maile dem, kan du benytte dine egne allerede udfærdigede release-dokumenter via telefonen. 

Herunder er beskrevet nogle eksempler på model og property release-kontrakt-apps, som findes til både iPhone og Android-telefoner. Nogle af dem tilbyder lignende faciliteter som scanner-appsene med udfyldning af felter og underskrifter og endda personlig tilpasning af dokumenterne.

De er alle på engelsk og med engelsksprogede kontrakter. Der findes en enkelt app, der angiveligt har kontrakter på 12 sprog, hvilket er fremragende, hvis man er ude at rejse, men den får så dårlige anmeldelser (1 stjerne ud af 5), at den alligevel ikke er taget med her. 

Flere apps har standardkontrakter til brug ved indsendelse af billeder til onlinebilledbureauer.

Det er nyt med apps til disse kontrakter. Det betyder også, at flere af dem har fejl og mangler. Med tiden bliver disse forhåbentligt afhjulpet, så de er mere stabile, fleksible, nyttige og lette at bruge for fotograferne. 

Læs fotograf Michael Lykke Fogs artikel om appen Easy Release på Berlingske her (Dansk).

Der er også beskrevet et par apps til både iPhone og Android-telefoner herunder. 

App: Model Releaser

Model Releaser til iPhone og Android, som den vises i Apple's App Store.


Med massevis af faciliteter at tilbyde er Model Releaser blandt de mest populære model release-kontrakt-apps derude. Den har også en velorganiseret brugergrænseoverflade, som gør det let for dig at finde alt, du behøver.

Blandt de bedste faciliteter i Model Releaser er dens evne til at lade dig tilknytte modelfotos til kontrakterne. Det fjerner forvirring, især hvis du arbejder med dusinvis af modeller.

Den har en modeldatabase, som du kan overføre via skyen, så du kan se filerne fra enhver enhed. Og den har endda en kalender, som du kan synkronisere med din telefon for at minde dig om dine kommende optagelser.

Model Releaser findes i en gratis udgave, men for at få mest muligt ud af den, må du købe en af de pakker, den tilbyder. Den første er Premium til 35 kr., som lader dig at skabe og gemme model release-kontrakter.

Den anden er den professionelle pakke til 69 kr., som lader dig at foretage sikkerhedskopiering af kontraktfiler og ændre temaer/farver for din kontrakt.

Endelig er der Studio-pakken til 109 kr. Den gør det muligt bl.a. at printe via Wi-Fi og lave skræddersyede model release-kontrakter.

Gratis faciliteter:

 • Ren og moderne brugergrænseflade, der er let at anvende.
 • Lav model release-kontrakter på stedet.
 • 12 indbyggede model release-kontraktskabeloner til bl.a. Getty Images-, iStockPhoto-, Shutterstock- og BigStockPhoto-standardkontrakter. Bemærk: Getty og iStock accepterer ikke længere model release-kontrakter fra denne app, men kontrakterne til dem er stadig inkluderet til din egen brug.
 • Tag et foto af din model eller deres ID med din enheds kamera og tilknyt det til kontrakten af hensyn til verifikation af identitet.
 • Få modellens underskrift hurtigt og let.
 • Gem kontrakterne som PDF- eller JPG-filer, som kan deles via e-mail, SMS, uploades til iCloud, osv.
 • Sikkerheds-PIN-kode for sikker app-adgang.
 • MD5-hashkodegenerering på PDF'er til verificering af autenticiteten af model release-kontrakter.
 • Database med dine gemte model release-kontrakter for at lette din adgang.
 • Gem og hent udkast til model release-kontrakter.
 • Importér model- og vidneinformation hurtigt fra dine kontakter til automatisk udfyldning af model release-kontrakter.
 • Se model release-kontrakter i appen af hensyn til bekvemmeligheden.
 • Den gratis app er finansieret ved reklamevisning.
 • Og meget mere!

Betalte faciliteter:

 • Alle de gratis faciliteter, plus:
 • Ingen reklamer i appen.
 • Indsæt dit firmas logo eller firmaoplysninger automatisk i hver model release-kontrakt.
 • Hold styr på dine fotosessioner inde fra appen ved at tilknytte model release-kontrakter til dem og opret økonomirapporter.
 • Skab dine egne skræddersyede model release-kontraktskabeloner.
 • Skab dine egne skræddersyede felter til brug i model release-kontrakter.
 • Android: skab model release-kontraktskabeloner ved brug af tekstgenkendelse (OCR) ved indskanning af tekst til appen.
 • Hent skræddersyede model release-kontraktskabeloner fra en .txt-fil.
 • Flere fotografprofiler til større atelierer.
 • Redigér gemte model release-kontrakter (nye underskrifter kræves).
 • Automatisk sikkerhedskopi af model release-kontrakter til dine iCloud-konto.
 • Gem automatisk model- og vidneoplysninger i app-kontakter / Google Kontakter og synkronisér med iCloud efter skabelse af en model release-kontrakt.
 • En begivenhedskalender inde i appen, som du kan synkronisere med iCloud/Google Kalender-kontoen.
 • Udskriv model release-kontrakter til en Wi-Fi-forbundet printer på dit netværk direkte fra appen.
 • Skræddersy model release-kontraktens PDF-layout og tekstvalgsmuligheder, bl.a. tekst- og underskriftsfarve.
 • Skræddersy appens temafarver.
 • Fjernelse af teksten i bunden af de skabte model release-kontrakter om, at model release-kontrakten er skabt digitalt med Model Releaser.

Betalte faciliteter kan tilkøbes i pakker fra opgraderingsskærmen inden i appen.

Sprog: engelsk. Kræver: iOS 10.0 eller nyere; Android 4.4 eller nyere.

Download den på din smartphone her: iPhone | Android

App: Releases - Model and Property Release App by Snapwire

En app kun til iPhone, der kan skabe samtykkekontrakter.


Denne app er et must for professionelle fotografer. 

Benyt Releases-appen til hurtigt og let at skabe, underskrive og sende model og property release-kontrakter på din iPhone. Inkluderer alle industristandardskabeloner fra Snapwire, ASMP, Getty Images og Shutterstock.

Sådan virker den:

 • Indtast oplysninger om dig selv som fotograf, der gemmes i appen og automatisk tilføjes til alle release-kontrakter, du opretter. Der er intet behov for nogensinde at genindtaste dem igen.
 • Vælg en af de eksisterende onlinebilledtjenesters skabeloner og udfyld de krævede oplysninger om optagelsen, model/property, vidne, osv. Appen tilbyder følgende industristandardskabeloner: Snapwire Model Release, Snapwire Property Release, ASMP Standard Model Release, ASMP Standard Property Release, Getty Images Model Release, Getty Images Property Release, Shutterstock Adult Model Release, Shutterstock Minor Model Release og Shutterstock Property Release
 • Alle tidligere indtastede data såsom optagelse, modeller, ejendomme og vidner gemmes i appen og kan benyttes i fremtidige release-kontrakter. Hurtigt og let. 
 • TIlføj fotografens, modellens og vidnets elektroniske underskrifter til din kontrakt. Hvis modellen er mindreårig, kræves en forælders underskrift. 
 • Send en PDF-udgave af din release-kontrakt per e-mail eller læg den i skyen. Appen understøtter alle større skytjenester: Dropbox, Box, Google Drev, Evernote og OneDrive.

Gratis at downloade og benytte.

For flere oplysninger om Snapwire, besøg venligst snapwi.re 

Sprog: engelsk.

Kræver iOS 7.1 eller nyere. 

Download den her til din iPhone eller iPad.

Hvis du vil sælge fotos via onlinebilledtjenester

Logoer for en række stock photo-tjenester for royalty-free billeder.


Uanset om du benytter en af de ovenstående apps, skal du benytte en model eller property release-kontrakt for at kunne uploade og sælge fotos via en onlinebilledtjeneste. Onlinebilledtjenester er f.eks. danske Colourbox, amerikanske Shutterstock, Getty Images, iStock, Dreamstime og Adobe Stock. 

Når en kunde køber dine billeder som royalty-free stock photos, så forventer og kræver kunden samtidig, at du indestår for, at den eller de personer, der optræder på billedet ikke kan gøre krav på betaling - udover hvad du eventuelt allerede har betalt til dem.

For at sikre, at der er styr på formalia omkring dette, kræver næsten alle stock photo-hjemmesider, at billeder af identificerbare personer ledsages af en model release-kontrakt, hvor personen på billedet godkender, at billedet frit må anvendes kommercielt af en eventuel køber, og at denne kommercielle anvendelse kan ske uden betaling - udover engangsbetalingen for download af billedet.

Du kan læse mere om detaljer vedrørende salg af fotos til billedtjenester her: